Ochutnejte newyorské pastrami
Pastrami je lahůdka z konzervovaného libového masa, které se nakládá do směsi různých koření, dusí v páře a po odstátí v chladu se vyudí tvrdým dřevem. Vyrábí se nejčastěji z hovězího hrudí nebo pupečního žebra, ale vyjímkou není ani pastrami z husího či skopového masa. Samotné slovo pochází z rumunského pǎstra, tedy uchovat. Pastrami je oblíbenou delikatesou v USA a známé je hlavně z ulic New Yorku kam ho na konci 19. století přivezli židovští přistěhovalci právě z Rumunska a dalších východoevropských zemí. Pastrami se velmi rychle stalo vyhledávaným košer jídlem a na východním pobřeží ho potkáte prakticky na každém rohu, nejčastěji jako součást nejrůznějších sendvičů.
Pastrami jako z New Yorku si můžete vychutnat i u nás díky partě nadšenců, která pod značkou Take Eat EZ American BBQ & Deli už skoro 5 let připravuje americké barbecue a další lahůdky. Take Eat EZ je tak autentické a jedinečné, že si některé jejich výrobky nechává dovážet i kuchyně hotelu Hilton. Pastrami je tři týdny naložené v kořeněném láku a poté vyuzené spolu s aromatickou kořenicí směsí vlastní výroby. Doma si z něj můžete připravit pastrami sendvič z režného chleba, nakládaných okurek, hořčice a pořádné vrstvy pastrami. Vyzkoušejte také zapečenou verzi sendviče se švýcarským sýrem Reuben. Pastrami a další americké lahůdky si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Košík.cz.