Obliba street food v Praze prudce roste. Lidé milují hlavně asijské speciality
Kouzlo rychlého občerstvení není na českém trhu žádnou novinkou, ale v posledních letech především v Praze a větších městech stále stoupá na popularitě trend takzvaného „street food“, což jsou rychlé speciality v bistrech a pouličních stáncích. Obliba rychlých a chutných jídel neunikla místním restauratérům, a tak už dávno neplatí, že na ulici seženete pouze rohlík v párku a klobásu s hořčicí.
Asijský koncept je stále populárnější
Pro velká města je typickým poznávacím znamením především rychlost, kterou lidé očekávají nejenom pokud jde o služby, ale také v restauracích, kde nikdo nechce na své jídlo čekat – a právě proto se staly bistra ihned populární, protože jejich velkou výhodou oproti klasických stravovacím zařízením je hlavně jednoduchost a blesková obsluha. Obrovskou poptávku přitom zaznamenávají především restaurace zaměřené na asijskou kuchyni, která je zdravá, lehká a přitom velmi výživná. „Naši zákazníci úplně milují vietnamské speciality, protože jsou ze samých čerstvých surovin, obsahují zeleninu, maso, bylinky, a přitom mají plnou chuť. Snažíme se naši nabídku dodržovat podle autentických vietnamských a asijských receptů, abychom mohli nabídnout jenom to nejlepší, a lidé to vždy ocení,“ říká Jakub Vaniš, který provozuje celý řetězec asijských restaurací.
V Česku zažívá jídlo ulice největší skok
Zájem o rychlé a dobré jídlo se stále zvyšuje, dokonce i festivalů se street food každým rokem přibývá. „Lidé v Čechách jsou na své jídlo stále více náročnější. Zatímco před deseti lety jsme hleděli zejména na to, jak velkou porci nám za malé peníze restaurace nabídnou, dnes se situace změnila. Důležité je pro nás kvalitní, lehké jídlo, které si budeme moci rychle sníst. Z toho mám jako restauratér velkou radost, protože i naše kuchaře více baví dělat jednoduché a rychlé speciality. Časem se chystáme zaměřit rozšíření naší nabídky také na thajskou kuchyni,“ uzavírá Jakub Vaniš.
Tip na leden – Asijské hovězí nudličky nebo pražma na vietnamský způsob
Zahřejte se v lednu výbornou specialitou Thit Bo Xao, což jsou restované hovězí nudličky na červené cibuli, s koriandrem a mungo klíčky podávané s rýží a černým sezamem. Další oblíbenou pochoutkou je Ca Gung, čerstvý filet z pražmy královské dělaný na páře se zázvorem, chilli a listy pak choi s lahodnou omáčkou, podávané s rýži s černým sezamem. Tyto výborná jídla si můžete vychutnat každý všední den ve Street Pho bistru v pražském Karlíně u metra Křižíkova.